Vad innebär obehandlad ull?

Merinoull är ett härligt material som många använder när de stickar, framförallt för att många upplever att ett plagg av merinoull är väldigt mjuka och inte sticks som annan ull kan göra. Därför är merinoull väldigt populär att använda till barnkläder, men även till vuxenplagg när vi vill ha något mjukt som samtidigt är varmt, reglerar kroppstemperaturen och är smutsavstötande.  Men vad innebär det då att ett garn är obehandlat kontra superwash-behandlat?

Obehandlad ull som tvättas på vanligt tvättprogram i maskin tovar ihop sig och krymper. För att undvika detta genomgår många garn en behandling med klorin och kapslas sedan in i ett plastliknande material. Detta görs för att få bort de små fjällen som sitter på ullens fibrer då det är dessa som gör att fibern ”taggar ihop” sig i varandra och tovas. Det är detta som kallas superwash, plagg stickat av sådant garn går att tvätta i vanligt program i maskinen. Ofta marknadsförs det som optimalt för att sticka plagg till barn, då plaggen går att tvätta med ordinarie tvätt.

Fler och fler efterfrågar dock ett garn som inte har genomgått denna process, då mycket av de kemikalier som används släpps ut i naturen samtidigt som kemikalierester kan bli kvar i garnet. Medvetenheten om hur miljöskadligt superwash-processen är har ökat, och även arbetarnas arbetsmiljö ifrågasätts. Små barn är mer känsliga för kemikalier än vuxna, och därför väljer många att sticka plagg till barn i ett garn som är obehandlat istället för ett superwash-garn. Just för att naturlig ull har fantastiska egenskaper och dessa vill vi gärna att de små ska få ta del av. Men hur blir det då med all tvätt? Plagg stickade i ull (även andra plagg) mår bäst av att tvättas sällan. Oftast räcker det med att vädra för att de ska bli fräscha igen. Alla som haft barn vet dock att det blir mycket kladd, och mycket tvätt. Alla tvättmaskiner är olika, många tvättar sina plagg i obehandlad ull på ett ullprogram. Vi rekommenderar dock försiktig handtvätt, för att vara säker på att plagget inte förstörs. Så ett tips är att ta av den fina stickade koftan innan barnet får öva på att äta gröt själv, och skippa den nya vita overallen när det serveras tomatsås. Men detta sker för de flesta av oss helt naturligt och oftast upplevs det inte som ett problem att barnplaggen inte går att tvätta i maskin.